Kimchi - co to je

(Kimchi, Kimčchi, Kimč)

Kimchi je korejské národní jídlo připravené z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se jí společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem.

Původ jídla sahá do dávných dob. První písemné zmínky o kimchi můžeme najít v čínské poezii Ši-kjung, jejíž stáří se odhaduje na 2600 až 3000 let. V té době se kimchi nazývalo „dži“. První podoby dnešního kimchi obsahovaly výhradně čerstvou zeleninu a sůl. Až ve 12. století se začaly přidávat různé další ingredience, které výrazně změnily dosud tradiční chuť a barvu jídla. V současnosti jsou základním kořením červené chilli papričky, které Korea neznala do počátku 17. století.

Kimchi lze koupit v obchodě, v Koreji si ho ale často každá rodina, nebo i restaurace, připravuje sama podle receptů, které se můžou značně lišit. Hlavní součástí je čínské zelí, bílá ředkev, případně další zelenina, koření a sůl. Koření představují zpravidla červené chilli papričky mleté, zelená cibule kuchyňská, česnek, zázvor a nakládané rybí omáčky. Kombinací je velké množství a ani jisté míře improvizace se meze nekladou, avšak při zachování základních principů pro přípravu kimchi.

Takto vytvořená směs se nakládá na týdny či měsíce do velkých kameninových nádob a nechává se zfermentovat. Při teplotách pod nulou se tyto nádoby obvykle zakopávají do země. Kimchi je nejen formou konzervace zeleniny v období zimy - je to plnohodnotná součást korejského jídelníčku, a to díky enzymům a lidskému organismu prospěšným bakteriím, které se množí při procesu fermentace. Kimchi můžeme označit za vynikající zdroj vitamínů a minerálů, prostředek k udržení zdravého trávícího systému. Stimuluje také chuť k jídlu a celkovou vitalitu.