Náš příběh

Oba s manželkou Danou rádi cestujeme a ochutnáváme místní jídla a speciality, ať už jsme kdekoliv. V Koreji jsme sice ještě nebyli, ale když Dana donesla domů sklenici s originálním korejským kimchi, začali jsme zkoumat. Danina zvědavost zjistit víc o kimchi byla ovlivněna informací o tom, že je řazeno mezi pět nejzdravějších potravin světa. Přiznám se, že jsem byl zpočátku  ostražitý - specifická „vůně“ mi tehdy příjemná nebyla. Ale pak Dana začala hledat na internetu recepty, jak si kimchi vyrobit doma. Těch receptů jsme vyzkoušeli mnoho, s různými výsledky. První pokusná kimchi nám většinou sice správně zkvasila, ale chutě i vzhled nebyly vždy podle našich představ. Ještě teď se musím usmát, když vzpomenu na zaručený recept v jednom z českých deníků: „ Nakrájej čínské zelí, osol, posyp pálivou paprikou, namačkej do sklenice a za pár dní máš kimchi“.

Po delším hledání a zkoušení jsme našli recept jedné velmi sympatické Korejky, který nás zaujal a který s drobnými úpravami dodržujeme jako recepturu i dnes. Také z něj vycházíme pro další vlastní varianty, jako je naše kimchi s červenou řepou.

A tak jsme si to, co nás zaujalo, začali sami vyrábět. Nevydrželi jsme si to ale nechat jen pro sebe a začali jsme dávat ochutnávat přátelům a známým. Brzy jsme zjistili, že je mnoho lidí, kterým naše kimchi chutná a mají o ně zájem.  Zároveň jsme si ale uvědomili, že domácí výrobou v kuchyni je uspokojit nemůžeme, stejně jako nemůžeme garantovat podmínky potřebné pro výrobu a distribuci potravin. Rozhodli jsme se proto zrekonstruovat a zkolaudovat jako výrobnu potravin část prostor v našem domě a vytvořit i zavést systém HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů ve výrobě potravin). Od konce roku 2014 tedy vyrábíme a nabízíme naše produkty pod dohledem Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Krajské hygienické stanice JMK.

Přestože už Kimchi nevyrábíme doma v kuchyni, ale v plně vybavené výrobně, jeden zásadní princip se nezměnil a zůstává: náš standard a požadavek na kvalitu výrobku tak, jak jej děláme pro sebe -  aby nám stále chutnal, abychom věděli, že jsou v něm vždy jen ty nejkvalitnější suroviny a poctivá práce.

V polovině roku 2016 jsme začali testovat nový produkt a výsledkem je "PICKLES - jemná kvašená zelenina". Využívíme naše zkušenosti s výrobou kimchi i výrobní prostory a zařízení včetně chlazení. Od konce roku nabízíme variantu "Pickles s červenou řepou"  kde je dominantní červená řepa, doplněna pekingským zelím, cibulí, zázvorem a mořskou solí. Produkt je jemný a nekořeněný a může uspokojit milovníky jemných chutí, jak ale zjišťujeme chutná i konzumentům našeho Kimchi.  Momentálně testujeme další produkt z řady "Pickles". Ještě k názvu Pickles a jeho upřesnění: Stejně jako v našem Kimchi, ani v Pickes ocet ani jiné konzervanty nenajdete, produkt je čistě přírodní a "zivý".